Melsis Electronics

Elektronik & Yazılım

İşlemci - Ekran Kartı Terfi ve Overclock Rehberi

EKRAN KARTI OVERCLOCK

 Ekran kartları genellikle fabrikasyon üzerinde kendi fanlarını bulundururlar. Bu fanlar ekran kartının overclock' suz çalışması esnasında çıkacak ısıyı atacak şekilde ayarlanmıştır. Overclock yapmanız halinde bu fan yetersiz kalabilir. Ekran kartı fanınıza güveniyorsanız overclock yapın. Önceden uyardığım gibi tüm sorumluluk size aittir. Burada en avantajlı olanlar fansız pasif soğutmalı ekran kartlarıdır. Bu kartları overclock yapmadan önce üzerine kendiniz güçlü bir fan takarak çok rahat overclock ısısının üstesinden gelebilirsiniz. Fan takmadan bu tip kartları overclock yapmayın.

 Ekran Kartı Nasıl Overclock Edilir?

Ekran kartı için overclock yapılacak 2 parça vardır, bunlar Ekran Kartı Hafızası (Bellek) ve Ekran Kartı Grafik İşlemcisi GPU (Çekirdek)' tir. nVidia ekran kartınızı overclock etmek için ayrıca bir program kurmanıza gerek yoktur, hatta kurmayın, sisteminizi kararsız hale getirebiliyor. Ekran kartınızın son sürüm driverlarını (international olanı Türkçe desteklidir) nVidia' nın sitesinden indirin. Görünüm ayarları altındaki Gelişmiş Penceresinde nVidia' nın kendine ait bir sekmesini göreceksiniz. Bu sekmeye tıkladığınızda sola açılacak menüde “Saat Frekansları” ‘ nı arayın işte buradan ekran kartınızı overclock yapabilirsiniz. Karşınıza 2 seçenek gelecek, Çekirdek (Core) sizin Grafik (GPU) işlemcinizdir, Bellek ise Ekran Kartı hafızanızdır. Tavsiye edilen hem hafızayı hem de Çekirdek (GPU)' yu 5 MHz' lik artışlarla sürekli test etmek, görüntü bozulursa overclock sınırını aştığınızı gösterir. Ama siz bu sınıra kadar zorlamayın, aşırıya gitmeyin.

Sola açılan menüde “Saat Frekansları” ‘ nı göremiyorsanız (ki nVidia genelde koymuyor) üzülmeyin. Küçük bir işlemle menüye onu ekleyeceğiz.

Başlat > Çalıştır ‘ a tıklayın. Gelen küçük pencereye “regedit” yazıp Enter' a basın. Karşınıza Windows Kayıt Defteriniz gelecek. Solda açılan menüden;

HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > NVIDIA Corporation > Global > NVTweak

‘e kadar gelin. NVTweak' e sağ tıklayıp Yeni > DWORD seçin, ismine "coolbits" yazıp enter'a 2 kere basın, değerine de 3 girin, Tamam deyin. Kayıt defterini kapatıp bilgisayarınızı yeniden başlatın. Artık siz de sola açılan menüde “Saat Frekansları” ‘nın eklendiğini göreceksiniz. Buradan siz de yukarıda anlatıldığı gibi overclock yapabilirsiniz.

ATI ekran kartlarını overclock etme konusunda kendi içinde ayar imkânı veriyorsa ayrı bir program kurmayın, eğer bu imkânı vermiyorsa program kurarak ATI kartlarınızı da overclock yapabilirsiniz. Programın adı “RivaTuner”. nVidia desteği de var ama ben nVidia için ayrı bir program kurulmasına gerek olmuyor.

EKRAN KARTI OVERCLOCK İÇİN ÖNERİLER

 Overclock ayarlarını yaptıktan sonra Windows (bilgisayar) her başladığında ayarları uygula seçeneğini SEÇMEYİN!!!. EKRAN KARTINIZI SADECE OYUN OYNAYACAĞINIZ ZAMAN OVERCLOCK EDİN, DİĞER ZAMANLAR NORMAL HIZDA ÇALIŞTIRIN. CPU' dan farklı olarak Ekran kartınızın uyku fonksiyonu yoktur ve sürekli %100 çalışır. Normal Windows kullanımında ekran kartınızın overclock' lu olmasına ihtiyaç yoktur. Hatta normal hızda çalışmasına bile gerek yoktur, daha düşük hızlar bile yeterlidir. Oyun harici Overclock' lu kullanırsanız gereksiz yere ekran kartınızı zorlayacak, ısınmalara ve daha fazla güç-elektrik tüketimine sebep olacaktır.

Benden sizlere küçük bir tüyo, normal Windows kullanımında ekran kartı güç tüketimini azaltmak için aynı menüden ekran kartınızı normal hızından aşağıya çekip yavaşlatabilirsiniz. Ekran kartları yaklaşık 50 Watt gücündedir (az değil!). Normal Windows kullanımında ekran kartınızı çok aşırı yavaşlatmadığınız takdirde bu yavaşlığı hissetmezsiniz, bunun yanında daha az ısı açığa çıkar ve elektrik tüketiminiz azalır, tasarruf yapmış olursunuz. Ana işlemciniz CPU için aynı tüyo geçerli değildir, CPU' nun zaten uyku fonksiyonu vardır ve tasarruflu çalışır, yavaşlatma girişimi gereksizdir.

İşlemci (CPU) , Ekran Kartı Hafızası, Ekran Kartı Grafik İşlemcisinden hangisi yavaş kalıyor nasıl anlarım?

Oyun oynarken görüntüde takılmalar, yavaş görüntü çizimleri oluyorsa ve sisteminizde başka bir problem yoksa bu üçlüden birinin veya birkaçının yavaş kaldığından bahsetmiştik. Şimdi bu üçlüden hangilerinin yavaş kaldığını bulalım.

Bu parçaların yavaş olanını tespit etmede overclock yöntemini kullanacağız. Konu gene overclock olduğundan bu yöntemi uygulayıp uygulamamak ve ortaya çıkabilecek sorunlarda tamamen siz sorumlusunuz. Bu uyarıdan sonra devam diyecekler için yönteme giriş yapalım,

CPU' nun overclock edilmesi uğraştırıcı olduğundan onu en sona bırakıyoruz ve Ekran kartından başlıyoruz. Sisteminizde çalışan tüm programları kapatın. İşlemciyi meşgul edecek hiçbir program bulunmasın. Sisteminize test sırasında CD-ROM' dan vs. virüs girme tehlikesi yok ise virüs tarayıcınızı da kapatmanız sağlıklı olur.

Ekran kartı "Saat Frekansları" bölümünde Grafik İşlemcisi (GPU), Çekirdek-Core- adıyla geçer. Bu çekirdek frekansına 5Mhz' lik artışlar uygulayarak takılma yapan oyununuzu çalıştırın, çekirdek frekansını her arttırışta takılmalar azalıyorsa Ekran Kartı Grafik İşlemcisi (GPU) yavaş kalıyordur.

Çekirdek frekansını arttırmak oyundaki takılmaları hiç etkilemiyorsa, GPU hızınız yeterlidir. Çekirdek (GPU) hızınızı normal değerlerine getirip aynı adımları Ekran Kartı hafızası (Bellek adıyla geçer) için uygulayın. Takılmalar azalıyorsa Ekran Kartı Hafızası yavaş kalıyordur. Oyundaki takılmaları hiç etkilemiyorsa Ekran Kartı Hafızasının hızı yeterlidir.

İşlemciniz CPU' nun yavaş kalıp kalmadığını test etmek için overclock yaparak oyundaki takılmaların durumuna bakıp denemeniz mümkündür. Overclock yapamayanlar için şöyle birkaç yöntem olabilir. Ekran kartının hafızasını ve ekran kartı işlemcisini overclock yapmak takılmalarda hiçbir azalma yapmıyorsa geriye sadece işlemciniz CPU kalır. Windows 2000-XP' de Ctrl+Alt+Del ile performans sekmesinde CPU kullanımını görebilirsiniz. Bu ekran açıkken oyununuzu çalıştırıp biraz oynayın ve Windows' a tekrar geri dönün, “İşlemci Kullanımı Geçmişi” grafiğini inceleyin, takılma olan yerlerde işlemci kullanımı %100 görünüyorsa işlemciniz yavaş kalıyordur. Aslında bu yöntemlerden kendi aralarında en kolay olanı işlemci (CPU) overclock yaparak denemektir.

Şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Takılma yapan oyununuz DirectX kullanmıyorsa veya Software modda çalışıyorsa ekran kartınızın grafik hızlandırma fonksiyonları devre dışıdır. Tüm 3D çizimlerin hesaplamaları işlemciniz CPU' ya yaptırılır. Bu durumda CPU, ekran kartınızın grafik işlemcisinin (GPU) görevini de üstlendiğinden yavaş kalması, takılması kadar normal bir durum yoktur. Takılma yapan oyununuzun DirectX kullandığından ve Hardware moda çalıştığından emin olmalısınız.

Bir yazının daha sonuna geldik, yazıda aklınıza takılan sorular olursa bize mail ile ulaşabilirsiniz.

Sayfa ( 2 )

Metin Kutusu: << Sayfa 1 <<

Önemli Not: Sitemizde bulunan yazılarımıza izin almanıza gerek olmadan kendi sitenizde link verebilirsiniz fakat yazıların bir kısmının veya tamamının izin alınmadan başka bir sitede yayınlanması yasaktır.

Sayfa ( 2 )

Metin Kutusu: << Sayfa 1 <<